Blomsteräng på väg över bergen

_MG_7771_MG_7773

Arthur’s Pass

_MG_7859

_MG_7851

Kalkstensformationer vid Castle Hill

_MG_7777_MG_7789_MG_7791_MG_7795_MG_7824West Coast

L1022525L1022512L1022500L1022495

Punakaiki Pancake Rocks

_MG_7929L1022544_MG_7907_MG_7913_MG_7900

En tur in i regnskogen

L1022582_MG_7994_MG_7974L1022574L1022572_MG_7973

Greymouth

L1022481L1022635L1022611

Smyckestillverkning av Jade/Greenstone i Hokitika

L1022653L1022669L1022670

 • Linda - Gott nytt år till er alla!
  Kul att få se alla dessa fina bilder av äventyrlandet NZ. Magnifikt

  Ha det gott så länge. Hörs på skype någon gång när ni är till baka kanske?

  Linda med familj

Vår dotter Alicia Agnes Maria föddes på Christchurch Women’s Hospital den 30:e november 2014. Så välkommen och efterlängtad!

_MG_7670_MG_7703

 • Ísak og Hekla - Hon är så fin och så söt.
  Kramar från Hekla och Ísak ( och föräldrar så klart)

I fredags kom så äntligen mamma och pappa till oss! Hela familjen är så glada att ha dom här. Vi lät inte herrskapet vila speciellt mycket efter långresan då denna dag var helgdag med en stor festival i stan “Canterbury Show Day”.  Vi drog ut till detta festivalområde där “country comes to town”. Här bjöds på tävling i vedhuggning och sågning, fårvallning, uppvisning av djur av alla de slag från landet, det visades upp lammfödsel, hästshow etc etc. Detta blandat med godis- och matstånd och försäljning av allt från studsmattor till utemöbler, pooler, kläder, jet-skies och gräsklippare. Fascinerande! Mest roligt var att titta på alla fina djur!

L1021394

L1021397

L1021417

 

L1021410

L1021448

 

L1021451

L1021471

L1021477L1021481

L1021462

 

L1021488

L1021502
L1021514L1021509

L1021515 1

 • Linda - Vad roligt att dina föräldrar är nu med er.
  Då är det väl dags att sätta i gång eller hur Charlotta ;) Hoppas du mår bra nu och känner dig laddad inför förlossningen. Lycka till med allt om vi inte hörs innan. Superkarmar
  Linda

För 2 veckor sedan gjorde vi en utflykt till Banks Peninsula och den lilla orten Akaroa, ca 90 min körtid sydöst om Christchurch. Banks Peninsula är en halvö som formades av två stora vulkanutbrott för 8 miljoner år sedan (!). Akaroa är platsen där de första fransmännen koloniserade Nya Zeeland 1840. Idag är Akaroa en turistort som kanske mest är populärt för deras delfinsafaris. Här kan man få se (och simma med!) världens minsta och mest sällsynta delfin, Hector-delfinen, som lever endast i vattnet runt Nya Zeeland.  Vi tog en båtsafari men hoppade över att simma med delfinerna för denna gång då det bara var 12 grader i vattnet!

VI hade tur att hitta ett jättefint Bread&Breakfast hemma hos ett par som bodde ute på landet och var fårbönder. Frun var dessutom från Danmark! Vi for nämligen till Akaroa lördag eftermiddag utan att ha bokat någonstans att sova. Väldigt spontant för att vara jag! Det visade sig också att det var lite väl spontant, mitt i skollovet och dessutom var det bröllopsfest i byn och under dagen hade det varit ett stort  springlopp mellan Christchurch och Akaroa. Fullbokat överallt fick vi som besked på turistinformationen… Men tur i oturen körde vi tillbaka mot Christchurch ett par kilometer och fick napp efter att ha frågat oss fram på ett par ställen. Och vilket napp! Detta par i 60-års åldern bjöd in oss till deras hem och bjöd på historier kring att vara fårbonde, fantastisk frukost med pannkakor, fruktsallad och battered white bait (en delikatess!),  rugby på TV ihop med grannarna, leklåda till barnen vilket underhöll dom länge.  Sen tog de med barnen ut  för att mata de nyfödda kalvarna och titta på fåren (att trampa i ko-bajs var en ny upplevelse för dom!). Vi fick sen med oss en hel matkasse full med citroner från deras citronträd och hälsades välkommna åter. Fantastisk generositet och vänlighet som vi säkert kommer utnyttja igen!

Och ja, Hector-delfiner fick vi se! Dessa små, ca 1-1.5 m långa delfiner kom fram och lekte i vågorna runt båten. Vi spanade också efter pingviner (som var svårare att upptäcka), såg häckande havsfåglar som jag tyvärr inte kan benämna med rätt namn (än) och lata sälar som låg och solade sig på klipporna. Banks Peninsula och Akaroa bjöd på det vackraste vädret och de mest slående vyerna! Markus foton nedan säger allt.

 

_MG_6729 copy

 

_MG_6731

 

_MG_6745

 

_MG_6739

 

_MG_6834

 

_MG_6812

 

L1021097

 

_MG_6889

 

_MG_6865_

 

_MG_7016_

 

_MG_6865

 

_MG_6908_

 • Laila Hägglund - Hejsan !
  Tack för ännu en trevlig berättelse och fantastiska bilder. Vilka härliga äventyr ni får uppleva. Kramar från Laila och Hans

 • Ísak Máni og Linda - Hej Elias! Tack så så mycket för fina bilden du ritade och skickade till mig. Jag blev så glad. Just nu är jag vill jag gärna prata med dig på Skype, men jag måste kyla i väg till skogen för att träffa min Skogsknyttegrupp, vilket jag tycker är fantastiskt roligt. Önskar du var med!!!

  P.s. “mamma, det är fett konstigt att jag är större än Elias, fast han är äldre!!”
  Kram så länge – Ísak

  Hej på er! Man blir minsann sugen på att åka till NZ när man läser era berättelse och ser alla dessa fantastiska bilder. Vilket äventyr. Kram på er.

  Och vad fin du är Charlotta !! Hoppas du och bebisen mår bra.

  Kramar till alla
  Linda

 • admin - Hej Isak!
  Jag blev också jätteglad för brevet från dig och Clara med era fina teckningar och kortet med vargarna. Det är så spännande att öppna post! Tack! Jag har börjat simskola och det tycker jag är skojigt! Vi kanske kan ses på Skype i helgen? Kram från Elias

  Hej Linda!
  Tack för komplimangen, känner mig inte så smidig och snygg just nu direkt! Mår väl egentligen bra, men börjar få nog av denna fysiska begränsning och ont i ländryggen. Snart är det över och då ser jag fram emot att komma i form igen! Kramar till dig och Palmar!!

 • Marina - Så härliga bilder, hoppas verkligen att vi kan komma och hälsa på! Men nu är det väl verkligen dags att uppdatera bloggen igen? Vi är ju nyfikna på hur ni har det! =) Kramar från hela familjen Grane

Denna vecka vill jag dela med mig framförallt av vackra vårbilder från Christchurch. Jag slutar inte att häpnas över allt vackert som grönskar och blommar här just nu. Christchurch är känd för sina vackra parker och det fick jag uppleva idag då jag och barnen passerade botaniska trädgården här. Vi var egentligen på väg till muséet i stan för att utforska och leka denna lediga fredag på skollovet och passerade då utkanten av parken. Hit kommer vi återvända många gånger framöver för att njuta av resten av botaniska trädgården! Just nu blommar tulpaner i parken och björkarna har precis börjat slå ut.

DSC_0505DSC_0506DSC_0507DSC_0510

Barnen är lediga med mig i 2 veckor nu, “spring-break”, och favoritsysslan denna vecka har varit att ansvara över förskolans djur. Så vi har matat kaninen och marsvinen, fåglarna och hönsen med färska grönsaker och haft glädjen att få ägg av hönorna som tack!

Elias har varit på fiollektion i grupp denna vecka. Han visade upp full koncentration!

DSC_0489DSC_0488

Delar också med mig av ett par vackra bilder från Rapaki Bay dit vi gjorde en utflykt förra helgen. En perfekt bakgrund/back-drop för fotografering. Självklart är det Markus som tagit dessa fina bilder!

L1020967

L1020949_s

Slutligen två bilder från vår gata och närområde. Våren spirar verkligen!!

DSC_0496DSC_0485

 

 • Carolina - Underbara bilder! Verkar som ni börjar hitta rätt också med grupper för barnen att vara med i och skola och fritid! Härligt! Du ser ju ut att må bra med din fina mage! Hälsningar till er alla från familjen o även från Rebecka i USA som undrade hur ni har det! Carolina

 • admin - Hej Carolina! Ja, i detta vackra land är det lätt att få till många fina bilder! Jag mår bra med magen men börjar känna mig “mogen”, allt mer otymplig och begränsad fysiskt, redo att få ut krabaten snart! Hälsa tillbaka till Rebecka, vet mycket väl vad hon går igenom. Hur har hon det? Kram till er allihop från oss alla!

 • Laila Hägglund - Hej Lotta med familj !
  Vilka underbara bilder Ni bjussar på och alltid lika roligt att läsa din berättelse om Er vistelse i det vackra landet. Här är det riktigt höstruskigt och just nu smattrar regnet på plåttaket. Då är det härligt att drömma sig till en kommande vår med tulpaner och nyutslagna björkar. Ha det gott ! Hälsningar från Laila o Hans ( som också med glädje följer Din blogg)

 • admin - Hej Laila & Hans!
  Vad roligt att ni tycker om våra bilder och att vi kan bjuda på lite vårkänslor mitt i ert höstrusk. Det är fantastiskt att också se alla dina bilder Laila! Jag kommer sakna dom när ni återvänder till stan. Ta hand om varandra! -Charlotta

 • Cecilia Bukovinszky - Så otroligt roligt att följa eran blogg! Jag läser varje inlägg med spänning! Hoppas Markus att jobbet är inspirerande också. Härligt att se bilder på er också, ni ser ut att ha det väldigt bra! Kramar till er!

 • Carolina - Hej igen!
  Rebecka mår jättebra! Har fullt upp med skola och volleyboll och kompisar så det är ju skönt! Mamma längtar mest såklart!! Precis som det ska vara, är jätteglad att hon precis som ni verkar göra njuter av alla nya intryck!
  Hur lång tid är det kvar nu tills nummer tre är tänkt att titta ut? Har du hittat rätt bland barnmorskorna? Kramar från ett soligt höstskåne!

 • Inna - Underbara bilder! Ohh jag vill också ha vår! Lycka till med magen och allt!

Medan jag förstått att ni i Sverige njutit av ett varmt och vackert september med blommande rabatter och badbart vatten, så har vi här i NZ haft ett bakslag i vårvärmen med en del regn och riktigt isiga östliga vindar som trängt in i märg och ben, brrr!! Då är det en utmaning att ta sig ur den varma sängen på morgonen och kliva upp i det råkalla huset som inte behållit värmen under natten. På med värmefläkten, badvattnet och vattenkokaren, och efter en varm kopp té och ett hett bad så känns det helt ok att starta dagen. Och så mitt bland dessa kyliga dagar då man är glad att gå i vinterkängor och dubbla jackor, så dyker solen plötsligt fram och vinden lägger sig och då värmer det riktigt gott. Man plockar av lager för lager och inser att man klätt sig helt fel för dagen och skulle snabbt vilja byta kängorna mot sandaler. Fyra årstider på en och samma dag är ett uttryck som verkligen passar in här!

Med en skolvecka kvar innan terminslov mellan termin tre och fyra börjar Matilda finna sig riktigt bra i skolan. Hon leker mycket med sin svenska klasskamrat men börjar också interagera med andra nyfunna vänner och börjar lära sig barnens namn. Jag hör också att hon börjar prata lite smått med sina kamrater. I skolböckerna skrivs det engelska meningar och hon får bra stöd av sin extralärare. Matematiken tycker hon är kul också även fast dom här redan är på division!  Multiplikationstabellen måste vi nu jobba på själva så att hon kommer ikapp (ett bra uppdrag för Markus!). Lunchlådan fortsätter att vara en utmaning… Matilda har själv konstaterat att barnen här mest äter snacks och kakor och hon saknar varm mat till lunch! Middagen hemma på kvällen uppskattas dock extra mycket nu till min glädje!

Elias och jag utforskar vidare vad Christchurch har att erbjuda mamma-lediga och förskolebarn och det visar sig vara en hel del. Förutom timmarna på Kindergarten som erbjuder mycket stimulerande miljö så har vi också hittat till det fina biblioteket, de många vackra lekparkerna och till områdets ”sport and leisure center”. Här erbjuds varm barnvänlig simhall och fantastisk lektimme varje förmiddag i en stor gymnastiksal. Då läggs det ut gymnastikmattor, plintar, studsmattor, ringar och bollar etc och Elias kan springa av sig ordentligt och utmana balansen och motoriken, kul!

Matilda och Elias har också fått en fiollärare nu när vi tyvärr inte har farmor tillhands här. I onsdags var vi iväg på deras första lektion som hålls hemma i en annan elevs hem. Hit kommer under eftermiddagen ett par elever och får undervisning. Det fantastiska med Suzuki-metoden är att barn över hela världen spelar samma musikstycken och undervisning ser likadan ut så båda två kände väl igen sig under lektionen så det var inga konstigheter alls. I skolan har Matilda också fått gå med i skolans stråkorkester som övar varje vecka. Dessutom har hon av samma lärare som undervisar på skolan erbjudits att gå med i Christchurch Junior String Orchestra som övar lördagar.  Det är nytt och spännande för Matilda som ej suttit i orkester tidigare. Både Suziku-undervisningen, skolundervisningen och orkestern drivs av Christchurch School of Music som verkar vara en mycket levande och fin organisation. Igår var Matilda med på den årliga konsertdagen med uppvisning av alla olika musikgrupper från musikskolan. Det var en fantastisk dag och två mycket, mycket stolta föräldrar satt med tårar i ögonen och lyssnade och njöt då Matilda satt med i den stora symfoniorkestern med över 100 barn och ungdomar tillsammans spelade 1812 Overture av Tjajkovskij. Hon är allt modig vår lilla tjej!

DSC_0466DSC_0467DSC_0448                                      Matilda övar med Junior Symphony Orchestra

 

 • MargaretaLjungberg - Fantastiskt! Vilken upplevelse! Bra gjort, Matilda!

 • Carolina - Härligt att se! Både gympakillen o konserten! Fantastiskt modigt! Kramar till er alla

 • Catarina - Så härligt att läsa ikapp här på bloggen! Det var ett tag sen jag sist var inne och det är verkligen kul att läsa om era framsteg med bilköp, skidåkning, Matildas och Elias skola och kindergarden (wow levande djur!)! Du skriver så bra om ert liv och det verkar verkligen vara idylliskt (även om iskyliga vindar inte är det man mest längtar efter). Jag blir så imponerad och glad över Matilda, hon är så duktig och modig! Så kul att båda kommit igång med fiolspel så snabbt. Såklart saknar vi er super mycket. Kram till er alla

 • Carl R - Kul att läsa! Välskrivet och intressant.
  Ha det bäst!

 • Hekla - Matilda din skolgård borde vara rolig at leka på och din bil har till och med 8 säten mer en min bil och dit hus ser ut som jag vet inte vad – jätte fint. Jag förstår inte att det är vår hos dig medan det är höst hos oss, väldigt konstigt!
  Ska vi ses på Skype i helgen- jag längtar höra från dig.
  Massa kramar

 • admin - Hej Hekla!
  Vad roligt att du skickar så fint mail! Jag längtar efter dig, hoppas vi kan ses på Skype i helgen!!
  Kram
  Matilda

 • Laila Hägglund - Även tant Laila blir tårögd. Heja dej Matilda ! Du är så duktig :-)

 • Helena C - Vad roligt att följa er från vinter i skidbacken till sommar på stranden! Jag får intrycket att det är ett vidunderligt vackert land. Härligt att se Matilda i stora orkestern!! Också bra att det finns tillfälle för Elias att härja runt i kul och kreativ miljö! Ha det fortsatt gott så håller vi tummarna för varmare dagar (och morgnar) Stora kramar från oss alla!

 • Hugo C - Matilda, vad duktig du är som spelar i en så stor orkester! Jag tycker att det hade varit bra om man hade räknat ned 3,2,1 i min skola också…..