Klockan är nu 4 på morgonen dag 3 på Nya Zeeland. Jag och Elias är uppe och har ätit frukost så jag tänkte att detta är en perfekt tid för att påbörja min nya blogg om familjen Dagnells liv på andra sidan jordklotet, i Christchurch på sydön på Nya Zeeland!

Resan hit: Efter ett tungt avsked av våra föräldrar på Arlanda gick incheckningen bra och vi fick med oss allt vårt handbaggage inklusive datorväska, kameraväska och 3 fioler i varierande storlek.

Den 28h långa resan gick lättare och smidigare än jag hade vågat hoppas på. Först en knapp 2h flygresa till Frankfurt med endast 1h tid för byte till flyget mot Singapore vilket var något nervöst. Vi hann dock med utan problem och snart påbörjades vårt långflyg över natten. Elias somnade innan middagen serverades och sov sedan en god natts sömn. Matilda fascinerades över lyxen av att få både täcken och kuddar, strumpor och hörlurar och egen skärm framför sig!  Dessutom serveras läsk och ett helt smörgåsbord på matbrickan med godsaker, ”Wow mamma, vad lyxigt att få allt det här, och helt GRATIS!!!” He, he…. då berättade jag för henne att det inte var gratis direkt och hon gapade av förvåning då jag talade om priset för detta ”kalas”.

Vi sov allihop gott i ett par timmar och vaknade utvilade till vår ankomst till Singapore. Här hade vi 3.5h transit-tid vilket var helt optimalt. Barnen fick ur sig spring i benen i ett lektorn där de klättrade och sprang sig genomsvettiga. Vi hann njuta av en god kopp kaffe, titta på fjärilar på terminalens lilla fjärilshus, spana in stora guldfiskar i dammen, tax-free shoppa och promenera ett par hundra meter längs terminalen. Dags för nästa långflyg… Nya filtar, kuddar och strumpor, ett till ”lyxigt” smörgåsbord på matbrickan och sen blev det filmtittande för allihop ett par timmar. Vi lyckades sen somna hela familjen och sov ett par timmar igen, mycket skönt!

Inflygningen till Christchurch var så vacker!! Vi kom in över Nya Zeeland från väster och fick skåda de snöklädda bergen i morgonsolen, fantastiskt! Öster om bergen bredde sig sedan en platå ut med gröna fält. Vi landade och välkomnades till Christchurch och Nya Zeeland av en strålande morgonsol och klar luft.

Huset: Vi blev upphämtade av Markus kollega som körde oss till vårt hus, nervöst att se vad vi valt ut genom bilder på nätet! Vi välkomnades till ett fint litet trähus i ett villaområde som vi blivit rekommenderade. Huset kändes mysigt och lagom stort med bra storlek på de 3 sovrummen. Barnen fann sig genast i huset och överraskades av att husvärden hade lämnat en hel del leksaker: böcker, tågbana, utklädeskläder etc, toppen!! Träterass med utemöbler, palmer i den lilla trädgården, gräsplätt att springa på, liten tvättstuga, sköna sängar , stor TV och modern inredning med fräscha och nästintill nya kökstillbehör inkl. porslin och grytor etc står på plus-listan.  På minus-sidan har vi ett litet kök med begränsad arbetsyta, ordentligt kyligt och rått under nätterna, och varmvattnet strilar svagt i duschen. Man får värma upp huset med värmefläkt på väggen vilket nog drar ordentligt med el (!) och denna värme sprider sig inte in i bl.a. badrummet där det blir ordentligt kallt på golvet. Vi är tacksamma för att sängarna har ordentliga täcken och extrafiltar samt värmemadrasser! Och vi är glada över att våren precis kommer!

Vad är det i huset?? Första kvällen i huset började Markus snörvla och nysa och jag kände hur luftvägarna drog ihop sig. Den natten vaknade jag med ordentligt trånga luftrör och pip i bröstet. Å nej, astma… vad är det i huset??? Jag som är allergisk vet att jag brukar reagerar ffa på pälsdjur, men det skulle ju inte vara tillåtet med djur i detta hus… kunde det vara så att förra hyresgästen ändå haft katt här? Fuktigt och rått…. luktar det inte lite mögel i badrummet? Hmm… eller kan det vara kvalster i sängarna, det finns det nog gott om här… Det luktar väldigt mycket klorin i tvättstugan, och en stark lukt av parfym i badrummet, vad har dom sprejat med för rengöringsmedel egentligen???  Och inga astmamediciner har jag med mig… måste jag uppsöka läkare redan nästa dag, suck… Jaha, ska vi inte kunna bo kvar i det här huset….

Dagen efter var vi ute på ärenden och jag kände mig bättre, men när vi sen återkom till huset på em och jag varit inne ett par timmar och packat upp våra väskor började luftrören dra ihop sig igen. Markus klagade över den starka parfymdoften i badrummet… vad är det som luktar??!! På hyllan i badrummet hittade Markus en liten glasflaska med doftpinnar. Jag luktade på pinnarna och slogs av en stark doft av vanilj. Glasflaskan var fylld av en doftolja… Jag drabbades av en nysattack utan dess like, det började klia i halsen och i öronen, jag började hosta och ögonen tårade sig….. BINGO!!! Efter sanering av denna vackra doftflaska och utvädring av badrummet har jag haft en bättre andra natt i huset (förutom det tidiga uppvaknandet!). Jag håller nu tummarna för att detta var orsaken till mina besvär. Tacksamt om det vore en så enkel sak! Inga mer artificiella dofter i vårt hus!!

Intryck från omgivningen: Det är början på vår i Christchurch! En promenad i området visar upp små charmiga trähus, trädgårdar med palmer, citronträd och magnolia som just börjat blomma. Björkarna har ännu inte slagit ut. Strax bortom vårt bostadsområde höjer sig gröna kullar som delvis är bebyggda med hus, där är det nog vackert att bo! Vi har passerat Matildas framtida skola och kikat in på en skolgård fylld med lekande barn i skoluniform. Det blir spännande att hälsa på nästa vecka!

Efter att ha stått och väntat på bussen i 10 minuter insåg vi att vi förstås stod på fel sida av vägen, bilarna kör ju åt andra hållet!! Man vänjer sig nog snabbt vid vänstertrafiken… I närområdet finns en stor och fin matbutik och många andra småbutiker, vårdcentral, bibliotek etc.

Nu börjar mina ögon bli trötta…. det är fortfarande mörkt ute, klockan är strax efter fem på morgonen. Elias verkar inte ha planer på att gå och lägga sig igen. Om en stund väcker jag nog Markus och ber om byte…  Dagens mission blir sedan att öppna upp lokalt bankkonto och köpa abonnemang eller kontantkort till mobilerna. Vi ska nog utforska matbutiken igen också. Än så länge har jag motstått både peanut-butter och Vegemite, men idag är det nog hög risk att dessa åker ner i varukorgen. Man måste ju anpassa sig till den nya kulturen!!

Sandwich Rd

 • Peter - Coolt. Visste inte att du var en vegamitefan….

 • Stefan - Kul att läsa, ser fram emot fler blogginlägg angående vardagen i NZ. Här börjar klockan närma sig 22.00, och jag funderar på att dra ut och köra lite rullskidor. Eller gå och lägga mig istället! Kram från hela familjen!!!

 • Helena - Hej! Vad roligt att höra från er och dela era första intryck! Skönt att resan gick bra! Det låter vackert med snöklädda berg, citronträd och magnolia! Nu håller jag tummarna för att det snart blir varmare och att det räckte att kasta ut doften i badrummet. Stora bamsekramar från oss alla till er alla!

 • Mirre Berg - Hi, hi kul skrivet! Följer er!

 • Hanna - Hej, vad kul att läsa om er! Det låter så vackert när du beskriver

 • Hanna C - Vad skönt att resan gick bra, och att huset är fint! Jag tycker att ni är coola och inspirerande som har givit er iväg. Det ska bli roligt att följa er blogg. Kramar!

 • Linda - Skönt att resan till NZ gick så bra!! Kul att läsa och tur att det vara bara vanilj doften som ställde till ;)
  Super spännande att följa eran vardag på andra sidan klotet.
  Jätte kramar från Åbergssonsväg