Först vill jag tacka för alla fina kommentarer på bloggen! Dessa uppskattas väldigt mycket  av oss allihop! Kontakten med er alla är så betydelsefull för oss.

Lördag i September:

Vi vaknade tidigt som vanligt och konstaterade att det skulle bli en solig och fin dag efter en dags regn under fredagen. Vi bestämde oss snabbt för att få ut det mesta av dagen och passa på att komma iväg till bergen och snön. Skidsäsongen här varar september ut så det gäller att passa på! Ca 1h körväg västerut förde oss över ett platt landskap med betande får och kossor. Tusentals betande får och kossor… Framför oss reste sig de snöklädda bergen, makalöst vackert och unikt landskap med denna konstrast mellan grönskande betesfält och alptopparna! Sista par milen började vi stiga i höjdmeter, fortfarande gröna kullar runtomkring oss. Vägen började slingra sig uppåt. Vi tog av på en smal grusväg som skyltade mot skidorten Porters. Nu började Markus få rejält med svindel när den smala serpentinvägen utan vägräcken förde oss uppåt. Vi höll tummarna för att slippa möte på vägen och klarade oss hela vägen upp och kunde pusta ut!  Här uppe sken solen starkt och många barnfamiljer hade hittat upp hit för dagen. Vi åt lunch ute i solen som värmde riktigt gott och tog oss sen ut i skidbackarna för eftermiddagen.  Härligt att kunna åka skidor i bara tröja och utan mössa och vantar! Barnen hade riktigt kul och Matilda kom igång fort och åkte stora backen med Markus. Elias lärde sig också under dagen att våga släppa taget, sätta händerna på knäna och glida utför om än på den väldigt flacka biten av backen. Kul! Jag fick allt några blickar på mig där jag kom åkandes med barnen och magen i vädret:)

_MG_6502

_MG_6511

_MG_6512

_MG_6514

Söndag i September:

Ännu en strålande dag! Dessutom firas denna dag fars dag här. Eftersom vi inte sett havet än så var det dags för en tur till kusten! Endast 15 minuterS bilväg från oss genom stan. När vi körde genom centrum av Christchurch fick vi en bild av hur mycket som förstörts av jordbävningarna här 2011. Stadskärnan är i princip obefintlig, ett par gamla fina hus står kvar och mycket är fortfarande under återuppbyggnad och byggarbeten och tomma gapande kvarter finns fortfarande.

Vi Körde ut till New Brighton, kustslingan precis utanför stan. Här kom vi fram till palmer, skriande fiskmåsar och avslappnad gågata där vi satte oss ner och åt en smarrig söndagsbrunch. Underbart att se det enorma havet breda ut sig med vågorna som brusade in mot stranden, ett par entusiastiska surfare var förstås redan ute och paddlade. Barnen roade sig med att plocka snäckor på stranden och fascinerades sedan över krabbfisket som pågick med febril aktivitet från den stora piren. Vi fortsatte sedan en bit söderut längs kusten ut till den mysiga och avslappnade stadsdelen Sumner där hus står ståtligt uppe på kullarna med fantastisk havsutsikt, det kan man verkligen kalla gräddhyllan i Christchurch! Här flanerade vi längst strandpromenaden, köpte milkshake och spanade in alla familjer på stranden som hade picknick, lekte, badade (!) och firade fars dag! En härlig dag!

Själv avslutade jag dagen med storhandling för veckan. Det är något nytt för mig att fylla kundvagnen full och lasta in kasse efter kasse i bakluckan på bilen. I like!!

DSC_0422

 

DSC_0425DSC_0428L1020733_MG_6535

 • Stefan - Thumbs up!

 • Thomas - Vilka härliga bilder och vilket äventyr ni är ute på! Kul att ta del av ert upptäckande.

 • Hanna B - Så fint du beskriver. Det kanske blir en bok snart

Så var det dags för Matildas första skoldag i onsdags. Dagen innan var vi på ett besök på skolan och då vi blev välkomnade av bitr. rektor som gav oss lite praktisk information och visade oss runt på skolan. Mycket välkomnande mottagande. Därefter for vi iväg och köpte skoluniform, skor, lunchlåda och ryggsäck. Matilda kände sig helt klart redo för skolstart!

Onsdag morgon var det inga problem att kliva upp ur sängen, det pirrade ordentligt i magen på både mig och Matilda. Så fick jag plocka ihop mitt livs första lunchlåda till mitt barn!

Jag var med hela förmiddagen i klassrummet. Nyfikna klasskamrater kom fram och hälsade. Matilda fick en klasskamrat som satt med henne hela dagen och bara ägnade sig åt Matilda. Hon fick några egna stenciler att färglägga, bl.a. hade de skrivit ut världskartan, sverigekartan och Sveriges flagga att fylla i. Några enkla böcker på engelska hade hon också att läsa under dagen. Övriga klassen arbetade flitigt med sin matte, skrivböcker och läsning. Fascinerande att följa deras skoldag och se hur läraren skapar arbetsro i klassen. Utan att höja rösten kunde hon räkna ned från 3 till 1 och då visste alla barn att det är tystnad och att ta sin plats på golvet som gäller när hon kommer ned till 1, tänk så enkelt det kan vara! Inget prat accepteras medan läraren pratar, och en liten klocka finns i klassrummet som läraren kan plinga i för att omedelbart få alla barn att stanna upp, titta och lyssna.

Matilda hade väldigt tur att en flicka med svensk mamma går i samma klass! Matilda fann genast trygghet i denna tjej som kan prata svenska och hjälpa henne att komma till rätta i klassen. Imorgon ska Matilda följa med henne hem efter skolan och det dröjer nog inte länge förrän de vill sova över, kul! Roligt för mig också att få kontakt med en svensk mamma i området. Matilda hade blivit lite ledsen efter lunch då hon tyckte det var jobbigt då barn kom fram till henne på rasten och ställde massa frågor som hon inte förstod. Hon hade dock snabbt återfått humöret då de efter lunch gick till biblioteket. Efter första skoldagen var vi båda helt slut och fulla av intryck och vi somnade tidigt på kvällen. Idag var Matilda dock entusiastisk igen att gå till skolan och hon möttes på skolgården av sina nya klasskamrater och de sprang genast iväg och började leka. Jag blev också helt lycklig av att kunna köpa min morgon-latte av en mamma som ställt upp sin pick-up på skolgården där hon i sin öppna baklucka har en stor kaffemaskin och säljer perfekta cappuccino och latte, helt fantastisk idé! När jag hämtade Matilda idag var hon glad och berättade att hon hade haft en jättebra dag i skolan. Vår modiga Matilda! Hennes härliga kommentar: Mamma, dom säger inte ”hello”, dom säger ”helloy”. Nya Zeeländska slangen kommer sitta som ett smäck snart!!

DSC_0387

DSC_0374DSC_0382

 

I onsdags eftermiddag var det också dags för Elias första besök på sin nya förskola. Både jag och Elias blev häpna över denna fina förskola med en trädgård med hinderbana, klätterställning,  rutschkana, liten cykelbana och så alla dessa djur. På gården finns kanin, marsvin, undulater och två hönor!! Inomhus finns fiskar, groda och två burfåglar till. Inget för allergiker med andra ord men helt fantastisk lekmiljö. Elias berättade stolt för storasyster efteråt om allt som fanns på hans förskola! Vi kunde skriva in Elias direkt och han fick börja idag. Dock begränsade tider till att börja med, nu endast eftermiddagar 3 dagar i veckan. Från mitten av oktober finns det plats för honom i förmiddagsgruppen så då får han gå 4h varje fm och jag får hämta honom till lunch. Helt avgiftsfritt är ett stort plus!

DSC_0384

DSC_0385

Ikväll kom Markus hem med vår nyinköpta bil! Så nu har fam. Dagnell för första gången berikats med en egen bil, och inte vilken bil som helst… Nej, lika bra att ta i ordentligt, vi ska ju ändå bli 5 snart och vi förväntar oss besök av många! Så nu har vi en 8-sits Toyota, 10 år på nacken men i god form, Wroom!!!

 

DSC_0395

Apropå mina tidigare allergi-besvär i huset så har de inte helt försvunnit och det framkom av våra hyresvärdar att det varit en katt i huset…. man blir ju lite förgrymmad då huset uthyres ”no pets allowed”… Nu har de dock utlovat att sanera genom att ta in professionell mattrengöring och soffrengöring till imorgon. Håller tummarna för att alla allergen tvättas bort av detta!

Slutligen delar jag med mig av lite bilder på blommande buskar, träd och påskliljor. Här är det vår i luften!

 

DSC_0390

DSC_0393

DSC_0394

 • Margareta Ljungberg - Underbart!

 • Helena - Åh, vad bra det låter med både skolan och förskolan. Härligt att höra!! Snygg bil har ni skaffat också! Allt verkar verkligen vara på rull på bästa sätt. Nu hållet jag tummarna för att saneringen funkar! Morgonlatten vid skolan är ju en lysande ide!

 • Hugo Corell - Skolan och huset och allting ser jättefint ut Matilda! Hugo

 • Stefan - Heja Matilda!!! Det är alltid svårt med ny miljö, speciellt med nytt språk – men det här verkar ju gå galant. Kämpa på, det kommer alltid dagar då nyhetens behag försvinner och man längtar hem.

  Kul att läsa om ordningen i skolan – det behövs “bara” lite mer disciplin, och först och främst respekt för lärarna, något som saknas i Sverige. Och den respekten bygger mycket på hur vi föräldrar uppfostrar våra barn och lär dem respektera andra vuxna, speciellt de vi möter utanför våra hem.

 • Maria - Jättekul att läsa om ett liv i NZ! Känns inte som ni är så långt borta då…

I söndags var vi bjudna på lunch till Professor Christine Winterbourns hus i Diamond Harbour som ligger på andra sidan kullarna söder om Christchurch.  Vi fick skjuts dit av Markus kollega Mark som hjälpt oss mycket de första dagarna här. Bilvägen var slingrig och vacker över gröna kullar som egentligen är gamla numera inaktiva vulkaner. Betande kossor och får, grönskande träd och blommor, utsikt över viken med grön-turkost vatten.  Vi passerade många cyklister längs vägarna som var ute på sitt helgträningspass! Hemma hos Christine samlades Markus nya kollegor med familjer och det bjöds på knytis-lunch med lasagne, bröd, musslor, paj, och andra godsaker. Trevligt att hälsa på kollegorna och deras familjer och kul att det var flera småbarn med också.

DSC_0362

Lunch hos Prof. Winterbourn

DSC_0363

Vacker utsikt minst sagt

DSC_0364

Grönskande trädgård

 

Idag måndag 1 september var det dags för Markus att göra sin första dag på jobbet. Utlånad cykel blev transportfordonet! Jag och barnen utforskade området och hittade en lekpark vackert belägen med de gröna kullarna i bakgrunden. Härligt att solen tittade fram och värmde oss i den annars ganska kyliga luften. Det var ändå skönt att ha mössa och fingervantar på.

DSC_0367-1

DSC_0368

Imorgon blir det besök i skolan och inköp av skoluniform och redan på onsdag är det dags för Matildas första skoldag!

 

 

 • Margareta Ljungberg - Trevligt att ni fått träffa lite folk. Ser väldigt vackert ut. Njut!

 • Hanna B - Åh nu blir man ju riktigt avundsjuk när höstmörkret börjar sänka sig här hemma. Mackan! Köp en sån där sportig cykelkostym också!

 • catharina ungvari - Åhhh, vad vackert!! Härligt att ni blir så varmt mottagna. Tack för att du bloggar, roligt att få hänga med på avstånd. kram på er

Klockan är nu 4 på morgonen dag 3 på Nya Zeeland. Jag och Elias är uppe och har ätit frukost så jag tänkte att detta är en perfekt tid för att påbörja min nya blogg om familjen Dagnells liv på andra sidan jordklotet, i Christchurch på sydön på Nya Zeeland!

Resan hit: Efter ett tungt avsked av våra föräldrar på Arlanda gick incheckningen bra och vi fick med oss allt vårt handbaggage inklusive datorväska, kameraväska och 3 fioler i varierande storlek.

Den 28h långa resan gick lättare och smidigare än jag hade vågat hoppas på. Först en knapp 2h flygresa till Frankfurt med endast 1h tid för byte till flyget mot Singapore vilket var något nervöst. Vi hann dock med utan problem och snart påbörjades vårt långflyg över natten. Elias somnade innan middagen serverades och sov sedan en god natts sömn. Matilda fascinerades över lyxen av att få både täcken och kuddar, strumpor och hörlurar och egen skärm framför sig!  Dessutom serveras läsk och ett helt smörgåsbord på matbrickan med godsaker, ”Wow mamma, vad lyxigt att få allt det här, och helt GRATIS!!!” He, he…. då berättade jag för henne att det inte var gratis direkt och hon gapade av förvåning då jag talade om priset för detta ”kalas”.

Vi sov allihop gott i ett par timmar och vaknade utvilade till vår ankomst till Singapore. Här hade vi 3.5h transit-tid vilket var helt optimalt. Barnen fick ur sig spring i benen i ett lektorn där de klättrade och sprang sig genomsvettiga. Vi hann njuta av en god kopp kaffe, titta på fjärilar på terminalens lilla fjärilshus, spana in stora guldfiskar i dammen, tax-free shoppa och promenera ett par hundra meter längs terminalen. Dags för nästa långflyg… Nya filtar, kuddar och strumpor, ett till ”lyxigt” smörgåsbord på matbrickan och sen blev det filmtittande för allihop ett par timmar. Vi lyckades sen somna hela familjen och sov ett par timmar igen, mycket skönt!

Inflygningen till Christchurch var så vacker!! Vi kom in över Nya Zeeland från väster och fick skåda de snöklädda bergen i morgonsolen, fantastiskt! Öster om bergen bredde sig sedan en platå ut med gröna fält. Vi landade och välkomnades till Christchurch och Nya Zeeland av en strålande morgonsol och klar luft.

Huset: Vi blev upphämtade av Markus kollega som körde oss till vårt hus, nervöst att se vad vi valt ut genom bilder på nätet! Vi välkomnades till ett fint litet trähus i ett villaområde som vi blivit rekommenderade. Huset kändes mysigt och lagom stort med bra storlek på de 3 sovrummen. Barnen fann sig genast i huset och överraskades av att husvärden hade lämnat en hel del leksaker: böcker, tågbana, utklädeskläder etc, toppen!! Träterass med utemöbler, palmer i den lilla trädgården, gräsplätt att springa på, liten tvättstuga, sköna sängar , stor TV och modern inredning med fräscha och nästintill nya kökstillbehör inkl. porslin och grytor etc står på plus-listan.  På minus-sidan har vi ett litet kök med begränsad arbetsyta, ordentligt kyligt och rått under nätterna, och varmvattnet strilar svagt i duschen. Man får värma upp huset med värmefläkt på väggen vilket nog drar ordentligt med el (!) och denna värme sprider sig inte in i bl.a. badrummet där det blir ordentligt kallt på golvet. Vi är tacksamma för att sängarna har ordentliga täcken och extrafiltar samt värmemadrasser! Och vi är glada över att våren precis kommer!

Vad är det i huset?? Första kvällen i huset började Markus snörvla och nysa och jag kände hur luftvägarna drog ihop sig. Den natten vaknade jag med ordentligt trånga luftrör och pip i bröstet. Å nej, astma… vad är det i huset??? Jag som är allergisk vet att jag brukar reagerar ffa på pälsdjur, men det skulle ju inte vara tillåtet med djur i detta hus… kunde det vara så att förra hyresgästen ändå haft katt här? Fuktigt och rått…. luktar det inte lite mögel i badrummet? Hmm… eller kan det vara kvalster i sängarna, det finns det nog gott om här… Det luktar väldigt mycket klorin i tvättstugan, och en stark lukt av parfym i badrummet, vad har dom sprejat med för rengöringsmedel egentligen???  Och inga astmamediciner har jag med mig… måste jag uppsöka läkare redan nästa dag, suck… Jaha, ska vi inte kunna bo kvar i det här huset….

Dagen efter var vi ute på ärenden och jag kände mig bättre, men när vi sen återkom till huset på em och jag varit inne ett par timmar och packat upp våra väskor började luftrören dra ihop sig igen. Markus klagade över den starka parfymdoften i badrummet… vad är det som luktar??!! På hyllan i badrummet hittade Markus en liten glasflaska med doftpinnar. Jag luktade på pinnarna och slogs av en stark doft av vanilj. Glasflaskan var fylld av en doftolja… Jag drabbades av en nysattack utan dess like, det började klia i halsen och i öronen, jag började hosta och ögonen tårade sig….. BINGO!!! Efter sanering av denna vackra doftflaska och utvädring av badrummet har jag haft en bättre andra natt i huset (förutom det tidiga uppvaknandet!). Jag håller nu tummarna för att detta var orsaken till mina besvär. Tacksamt om det vore en så enkel sak! Inga mer artificiella dofter i vårt hus!!

Intryck från omgivningen: Det är början på vår i Christchurch! En promenad i området visar upp små charmiga trähus, trädgårdar med palmer, citronträd och magnolia som just börjat blomma. Björkarna har ännu inte slagit ut. Strax bortom vårt bostadsområde höjer sig gröna kullar som delvis är bebyggda med hus, där är det nog vackert att bo! Vi har passerat Matildas framtida skola och kikat in på en skolgård fylld med lekande barn i skoluniform. Det blir spännande att hälsa på nästa vecka!

Efter att ha stått och väntat på bussen i 10 minuter insåg vi att vi förstås stod på fel sida av vägen, bilarna kör ju åt andra hållet!! Man vänjer sig nog snabbt vid vänstertrafiken… I närområdet finns en stor och fin matbutik och många andra småbutiker, vårdcentral, bibliotek etc.

Nu börjar mina ögon bli trötta…. det är fortfarande mörkt ute, klockan är strax efter fem på morgonen. Elias verkar inte ha planer på att gå och lägga sig igen. Om en stund väcker jag nog Markus och ber om byte…  Dagens mission blir sedan att öppna upp lokalt bankkonto och köpa abonnemang eller kontantkort till mobilerna. Vi ska nog utforska matbutiken igen också. Än så länge har jag motstått både peanut-butter och Vegemite, men idag är det nog hög risk att dessa åker ner i varukorgen. Man måste ju anpassa sig till den nya kulturen!!

Sandwich Rd

 • Peter - Coolt. Visste inte att du var en vegamitefan….

 • Stefan - Kul att läsa, ser fram emot fler blogginlägg angående vardagen i NZ. Här börjar klockan närma sig 22.00, och jag funderar på att dra ut och köra lite rullskidor. Eller gå och lägga mig istället! Kram från hela familjen!!!

 • Helena - Hej! Vad roligt att höra från er och dela era första intryck! Skönt att resan gick bra! Det låter vackert med snöklädda berg, citronträd och magnolia! Nu håller jag tummarna för att det snart blir varmare och att det räckte att kasta ut doften i badrummet. Stora bamsekramar från oss alla till er alla!

 • Mirre Berg - Hi, hi kul skrivet! Följer er!

 • Hanna - Hej, vad kul att läsa om er! Det låter så vackert när du beskriver

 • Hanna C - Vad skönt att resan gick bra, och att huset är fint! Jag tycker att ni är coola och inspirerande som har givit er iväg. Det ska bli roligt att följa er blogg. Kramar!

 • Linda - Skönt att resan till NZ gick så bra!! Kul att läsa och tur att det vara bara vanilj doften som ställde till ;)
  Super spännande att följa eran vardag på andra sidan klotet.
  Jätte kramar från Åbergssonsväg

 • Catarina - Hej, så kul att läsa att allt har gått bra med resan och att det löste sig med “doft-allergin”. Så kul också att se alla fina bilder som ni lägger upp på fb, Vi blir riktigt sugna på att komma hälsa på!
  Här har vi haft en härlig sensommarhelg på Torö med klar luft, blå himmel och kristallklart vatten! Ta hand om er, kramar Åbergarna